Privacy Policy


 

Salutica Allied Solutions Sdn. Bhd. (“Salutica”) is committed to protect your personal data and takes into consideration your rights in regards to collection, use and storage of your personal data and to comply with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”). We take the matter of protecting your personal data as a high priority matter. Salutica’s privacy practices in relation to the use of our website www.my-fobo.com and the FOBO Device are as follows:-

 

1.           TYPE AND PURPOSE OF INFORMATION COLLECTED

 

a)    Online Purchase. In order to process your purchases through our website at www.my-fobo.com and to provide you with our services, the personal data that we collect may include the following:-

    Name, company name and job title;

    Contact information including address, phone numbers and email address;

    Demographic information such as postcode, preferences and interests;

    Personal/financial information such as date of birth, age, identity card number, monthly income, payment, credit card particulars and financial history; and

    Other information relevant to processing your purchase.

 

b)   FOBO Account. In order to use the FOBO software and services, you are required to create a FOBO Account. This involves registering your FOBO device(s)’ identification / serial number, using a valid e-mail address to create an account, and setting a password for your FOBO Account. Throughout your use of your FOBO device(s), diagnostic, usage, and/or related information and data such as information, profiles, settings, configurations, preferences, and data regarding your FOBO device(s), your Participating Device (e.g: your smart device such as smartphone, tablets, notebooks, etc. which contains the FOBO software to be used in conjunction with the FOBO device(s)) as well as software, applications, peripherals and/or accessories used in conjunction with your FOBO device(s) and/or Participating Device will be collected by Salutica. The creation of this FOBO Account is mandatory in order to use the FOBO software, services and device(s).

 

c)    CrossPair. The CrossPair feature assists you in the process of pairing:-

 

i)             your newly purchased FOBO device(s) with your participating device; and

ii)            all of your existing registered FOBO device(s) with a new Participating Device.

 

The diagnostic, usage, and/or related information and data regarding your FOBO device(s) and your Participating Device as well as any peripherals and/or accessories use in conjunction with your FOBO Device and/or Participating Device such as information, profiles, settings, configurations, preferences, and data will be recorded by Salutica and will be used to assist you, via your FOBO Account, in pairing your FOBO device(s) with your Participating Device without the need to manually initiate the pairing process. This CrossPair feature is mandatory in order to use the FOBO software, services and device(s). 

 

2.           HOW IT IS COLLECTED AND USED

 

a)    The information mentioned above is collected in an encrypted format and physical as well as technical measures are also taken to implement safeguards for the purposes of protecting your information against unauthorised use and theft.

 

b)    The information is used primarily for the purposes of enhancing the performance of the Software and also to provide additional features to you.

 

c)    From time to time, we may use your information in order to send important notices, announcements or updates to you in relation to matters such as purchases as well as changes to our terms, conditions and/or policies. This manner of communication to you is important in order to keep you informed of future matters and thus, the receipt of such communications are mandatory.

 

d)     We may also use your information for the purposes of auditing, analysis and further research in order to improve Salutica’s products and services.

 

e)   In certain situations, we may need to transfer your personal data to locations outside Malaysia for processing or storage in order to provide you with our services

 

3.           DISCLOSURE TO THIRD PARTIES

 

a)    Salutica may disclose your Information to authorised partners, affiliates, contractors or subsidiaries who are necessary for the performance of Salutica’s services and products such as collecting, compiling, analysing, processing and maintaining your Information. For this, such partners, affiliates, contractors or subsidiaries will be made obligated to protect your Information as well.  

 

b)   There may also be instances where it is necessary for Salutica to disclose your Information as compelled by law, local authorities, governmental bodies and/or litigation. Salutica may also decide to disclose your Information if it determines that such disclosure is necessary for the purposes of legal enforcement, national security and/or public importance.

 

c)    Salutica may also decide to disclose your Information if it determines that such disclosure is necessary for the purposes of enforcing its terms and conditions in relation to protecting its services, products, operations and users.

 

d)   If in the event any restructuring, reorganization, sale of business or merger occurs, Salutica may transfer your Information to the third party concerned.

 

4.           REQUESTS FOR CORRECTIONS

 

a)    Should you wish to address any issues regarding your Information, you may contact Salutica’s customer service department at fobo@salutica.com.my. Kindly take note that as the accuracy of your Information solely and entirely depends on your input, Salutica in no manner makes any commitment nor takes any obligations to ensure the accuracy and veracity of your Information.

 

5.           Retention of Personal Data

a)  Salutica will only retain the data which you have provided to us for as long as Salutica need to provide you with our services, to fulfill legal and regulatory requirements, and to fulfill Salutica’s internal requirements. If Salutica no longer need your personal data for the stated reasons, Salutica will destroy or permanently delete your personal data.

 

6.           Data protection

a)     As Salutica is committed to ensure the integrity and security of the data which you have provided, Salutica has put in place physical, electronic and managerial procedures to safeguard your data.

 

7.           MISCELLANEOUS

 

 

a)    This policy may be translated in different languages for the purposes of local requirements in different jurisdictions. In the event that there are any differences, discrepancy and/or dispute between the English version and Non-English version of this policy, the English version of this policy shall prevail. 

 

 

 

 

Salutica Allied Solutions Sdn. Bhd. ("Salutica") adalah komited untuk melindungi data peribadi anda dan mengambil kira hak-hak anda dalam hal pengumpulan, penggunaan dan penyimpanan data peribadi anda dan untuk mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta"). Kami mengambil kira untuk melindungi data peribadi anda sebagai satu perkara keutamaan yang tinggi. Amalan privasi Salutica berhubungan dengan penggunaan laman web kami www.my-fobo.com dan peranti FOBO adalah seperti berikut: -

 

1.      JENIS DAN TUJUAN MAKLUMAT DIKUMPULKAN

 

a)     Pembelian Online. Untuk memproses pembelian anda melalui laman web kami di www.my-fobo.com dan untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan kami, data peribadi yang kami kumpul mungkin termasuk yang berikut: -

•     Nama, nama syarikat dan jawatan;

•     Maklumat kenalan, termasuk alamat, nombor telefon dan alamat e-mel;

•     Maklumat demografi seperti poskod, keutamaan dan kepentingan;

•   Maklumat peribadi / kewangan seperti tarikh lahir, umur, nombor kad pengenalan, pendapatan bulanan, bayaran, butir-butir kad kredit dan sejarah kewangan; dan

•     Maklumat lain yang berkaitan untuk memproses pembelian anda.

 

b)     Akaun FOBO. Dalam usaha untuk menggunakan perisian dan perkhidmatan FOBO itu, anda dikehendaki untuk mendaftar Akaun FOBO. Ini melibatkan mendaftarkan peranti FOBO anda nombor pengenalan / siri, menggunakan alamat e-mel yang sah untuk membuat akaun, dan menetapkan kata laluan untuk Akaun FOBO anda. Sepanjang penggunaan peranti anda FOBO, diagnostik, penggunaan, dan / atau maklumat dan data seperti maklumat, profil, tetapan, konfigurasi, keutamaan, dan data yang berkaitan berkenaan peranti FOBO anda, peranti ikut serta anda (contoh: peranti pintar anda seperti telefon pintar, tablet, komputer riba, dan lain-lain yang mengandungi perisian FOBO untuk digunakan bersama-sama dengan peranti FOBO) dan juga perisian, aplikasi, peralatan dan / atau aksesori digunakan bersama-sama dengan peranti FOBO anda dan / atau peranti yang mengambil bahagian akan dikumpulkan oleh Salutica. Pendaftaran Akaun FOBO ini adalah wajib untuk menggunakan perisian, perkhidmatan dan peranti FOBO.

 

c)      CrossPair. Ciri-ciri CrossPair membantu anda dalam proses berpasangan: -

i)     peranti FOBO anda baru dibeli dengan peranti anda yang mengambil bahagian; dan

ii)    semua peranti anda yang sedia ada berdaftar FOBO dengan Peranti yang baru yang mengambil bahagian.

 

Diagnostik, penggunaan, dan / atau maklumat dan data mengenai peranti anda FOBO dan peranti ikut serta anda dan juga apa-apa peralatan dan / atau aksesori yang berkaitan menggunakan selaras dengan Peranti FOBO anda dan / atau Peranti yang mengambil bahagian seperti maklumat, profil, tetapan, konfigurasi, keutamaan, dan data akan direkodkan oleh Salutica dan akan digunakan untuk membantu anda melalui Akaun FOBO anda, dalam berpasangan peranti FOBO anda dengan peranti ikut serta anda tanpa perlu proses berpasangan secara manual. Ciri-ciri CrossPair adalah wajib untuk menggunakan perisian , perkhidmatan dan peranti FOBO.

 

2.      BAGAIMANA MAKLUMAT DIKUMPUL DAN DIGUNAKAN

 

a)     Maklumat yang dinyatakan di atas dikumpulkan dalam format yang disulitkan dan langkah-langkah fizikal dan juga teknikal juga diambil untuk melaksanakan perlindungan bagi tujuan melindungi maklumat anda daripada dicuri atau digunakan tanpa izin.

 

b)       Maklumat ini digunakan terutamanya bagi tujuan meningkatkan prestasi perisian dan juga untuk memberikan ciri-ciri tambahan kepada anda.

 

c)      Dari masa ke semasa, kami mungkin menggunakan maklumat anda untuk menghantar notis penting, pengumuman atau kemaskini kepada anda berhubung dengan perkara seperti pembelian serta perubahan kepada terma kami, syarat dan / atau dasar. Cara komunikasi ini kepada anda adalah penting untuk memaklumkan kepada anda tentang perkara-perkara masa depan dan dengan itu, penerimaan komunikasi tersebut adalah wajib.

 

d)     Kami juga mungkin menggunakan maklumat anda untuk tujuan audit, analisis dan penyelidikan lanjut untuk memperbaiki produk dan perkhidmatan Salutica.

 

e)       Dalam keadaan tertentu, kami mungkin perlu memindahkan data peribadi ke lokasi di luar Malaysia untuk pemprosesan atau penyimpanan untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan kami.

 

3.      PENDEDAHAN TERHADAP PIHAK KETIGA

 

a)    Salutica mungkin mendedahkan maklumat anda kepada pihak yang diberi kuasa, sekutu, kontraktor atau subsidiari yang diperlukan untuk pelaksanaan perkhidmatan dan produk Salutica seperti mengumpul, menyusun, menganalisis, memproses dan mengekalkan maklumat anda. Untuk ini, pihak-pihak tersebut, sekutu, kontraktor atau subsidiary akan diwajibkan untuk melindungi maklumat anda juga.

 

b)     Terdapat juga keadaan di mana Salutica diperlukan untuk mendedahkan maklumat anda seperti yang diwajibkan oleh undang-undang, pihak berkuasa tempatan, badan-badan kerajaan dan / atau tindakan undang-undang. Salutica juga boleh membuat keputusan untuk mendedahkan maklumat anda jika ia menentukan bahawa pendedahan tersebut adalah perlu bagi tujuan penguatkuasaan undang-undang, keselamatan negara dan / atau kepentingan awam.

 

c)      Salutica juga boleh membuat keputusan untuk mendedahkan maklumat anda jika ia menentukan bahawa pendedahan tersebut adalah perlu bagi maksud menguatkuasakan terma-terma dan syarat-syarat berhubung dengan melindungi perkhidmatan, produk, operasi dan penggunanya.

 

d)   Dalam apa-apa keadaan penstrukturan semula, penyusunan semula, penjualan perniagaan atau penggabungan berlaku, Salutica boleh memindahkan maklumat anda kepada pihak ketiga berkenaan.

 

4.      PERMINTAAN UNTUK PEMBETULAN

 

a)      Sekiranya anda ingin menangani sebarang isu berhubung maklumat anda, anda boleh menghubungi jabatan perkhidmatan pelanggan Salutica di fobo@salutica.com.my. Sila ambil maklum bahawa ketepatan maklumat anda semata-mata dan sepenuhnya bergantung kepada input anda, Salutica dengan cara tidak membuat apa-apa komitmen dan tidak mengambil apa-apa kewajipan untuk memastikan ketepatan dan kebenaran maklumat anda.

 

5.      PENYIMPANAN DATA PERIBADI

 

a)      Salutica hanya akan menyimpan data yang anda berikan kepada kami untuk tempoh yang Salutica perlu untuk memberikan anda perkhidmatan kami, untuk memenuhi keperluan undang-undang dan peraturan, dan untuk memenuhi keperluan dalaman Salutica. Sekiranya Salutica tidak lagi memerlukan data peribadi anda atas sebab-sebab yang dinyatakan, Salutica akan menghapuskan atau memadam data peribadi anda.

 

6.      PERLINDUNAGAN DATA

 

a)      Salutica berkomited untuk memastikan integriti dan keselamatan data yang anda berikan, Salutica telah menetapkan prosedur fizikal, elektronik dan pengurusan untuk melindungi data anda.

 

7.      PELBAGAI

 

 

a)      Polisi ini boleh diterjemahkan dalam pelbagai bahasa bagi maksud keperluan tempatan dalam pelbagai bidang kuasa. Sekiranya terdapat apa-apa perbezaan, percanggahan dan / atau pertikaian antara versi Bahasa Inggeris dan versi bukan Inggeris polisi ini, versi Bahasa Inggeris polisi ini akan diguna pakai.